Dax att filma

”Att göra en bra film kräver 3 bra scener och inga dåliga”. Tänk som stillbildsfotografi. Tänk komposition vinkel, ljussättning och känsla.

Planera mera
När du har planerat allt och har din storyboard klar så är det dax att börja filma eller planera ännu mer:-). Alla ska vara med tidigt på morgon eller sent på kvällen.
Är rollfördelning klar? vem filmar? Vem ansvarar för ljuset? Vem ansvarar för ljudet? Vilka scener ska du göra idag? imorgon?
Hur ser vädret ut?
Är alla batterier laddade?
Är all rekvisita med?
Ska ni ha make-up? Frisyr?

jojoja.jpg

Filma scener som är minst 10 sekunder.
Filma flertal omtagningar. Bilderna blir ofta bättre o bättre.

Filma samma scen med 3 olika vinklar. En översiktbild på rummet eller gatan eller landskapet, en mellanplan där de viktigaste gestalter syns, och en närbild, kanske på händerna eller annat av intresse. /se filmteknik.

Tänk i tre steg. Översiktsbild. Halvfigur och  närbilder. Variera bildutsnitt och kameravinkel. Tänk utanför ramarna! Testa nyskapande vinklar för att dramatisera scenen. Filma många klipp från samma scen.

Använd stativ. Zooma inte för mycket och rör inte kamera för mycket.

Du får tänka på att både motivet och kameran kan röra sig i olika riktningar. Det finns många sätt att använda kameraåkning för att skapa det stämningen som man vill förmedla. Tänk på blick- och rörelseriktningar, rollfigurerna får inte plötsligt börja gå åt ett annat håll.

Gör inte efterföljande scener för lika, då det kan resultera i ett så kallat jump-cut vid redigeringen, det vill säga ser ut som om motivet hoppar till.

Arbeta med ljussättning.
Skapa djup i bilden genom ljussättning. Undvik alltför platt ljus men undvik också direkt solljus. En grå molnig dag eller regnig dag kan vara bäst för att skapa stämning.
Använd dig av led lampor för att skapa stämning inomhus.

Använd vidvinkelobjektiv så att föremål snabbt krymper ju längre bort de kommer.
Låt föremål i förgrunden överlappa föremål som ligger längre bort i bilden.
Använd kort skärpedjup, så att föremål bakom och framför motivet ligger i oskärpa.